ALVÁZVÉDELEM, ÜREGVÉDELEM, AVAGY A ROZSDAKOMMANDÓ akcióba lép!

Használt vagy új autód van? Mindkét esetben jó helyen jársz mert alvázvédelemre és üregvédelemre mindenképpen szükséged van.
Kíváncsi vagy rá vajon milyen állapotban lehet az autód alváza most?

Használd ki ALVÁZ ÁTVIZSGÁLÁSI AKCIÓNKAT, és gyere be a Hétvezér Autószervizbe – Debrecen Hétvezér utca 7-9 sz. alá egy karosszéria ellenőrzésre.

A minap feldúltan érkezett hozzánk egy alig 4 éves autó tulajdonosa. Elmesélte, hogy nem rég a gumisnál volt, amikor észrevették, hogy az autó alvázán aggodalomra okot adó rozsdafoltokat fedeztek fel. Azokon a részeken nem is volt alváz-üregvédelem csak egy vékony festékréteg.

Rohant is egyből a márkaszervizbe, hogy érvényt szerezzen jogosnak hitt követelésének.

Sajnos itt elkeserítő hírt közöltek vele.

Az autó alvázának rozsdásodására nem vonatkozik a karosszéria átrozsdásodási garancia.

Akkor mire is jó a hangzatos 10-12 éves átrozsdásodási GARANCIA? – jött a jogos kérdés

Nos, a karosszéria külső, festet részére. Ez gyakorlatilag nagyon ritka „betegség”, így könnyű rá vállalni a jól hangzó 12 évet is.

Mielőtt tovább mennénk…

Pontosításra szorul, hogy a mai a személyautók nem alvázasak. Önhordó karosszériával rendelkeznek, de mégis legtöbben a fenéklemezt alváznak hívják, ezért beszélünk alvázvédelemről. A karosszéria gyártáskor az összehegesztet lemezekből merevítők készülnek, melyek belső részét hivatott védeni az üregvédelem.

Az alvázat kavicsok, kőfelverődések, horzsolások is érik. Ezek bármilyen alvázvédelmet megsérthetnek, ezért nem vonatkozik rá a gyártói garancia. Mivel az autó alját nem látod minden nap, ezért mire észreveszed, már elkezd rozsdásodni az autód alváza-fenéklemeze.

Alvázvédelemmel, vagy üregvédelemmel akkor tudunk segíteni, ha nem ilyet látunk:
RÉGEN ILYEN VOLT A GYÁRI ALVÁZVÉDELEM, EZÉRT MA JOGOSAN TESZED FEL A KÉRDÉST, HOGY AUTÓDNAK MIÉRT VAN SZÜKSÉGED ALVÁZ, ÜREGVÉDELEMRE:
AZ AUTÓD GYÁRTÁSKOR CSAK A KAROSSZÉRIA BIZONYOS RÉSZEIRE KERÜL ALVÁZVÉDELEM, EZÉRT A TÖBBI RÉSZE HAMAR ROZSDÁSODIK

Gyártáskor egy speciális kőfelverődés védő bevonattal látják el helyenként az autó alvázát, sőt még bizonyos mértékű üregvédelmet is kap. Viszont pont oda nem tesznek belőle, ahol a legjobban rozsdásodik a járműved. Talán nem véletlen…

Nézd csak!

A küszöb végein – ahová a keréktől a legtöbb sár verődik fel- alig van valami.

Képzeld el a kerékről ide csapódó száraz vagy vizes homok ugyan úgy működik, mint egy homokfúvó berendezés, amivel a fémről a festéket takarítják le az ipar számos területén.

Nem jobb a helyzet a futóművet tartó részek körül sem.

Gyakorlatilag a hátsó üléstől hátra, szinte alig van valami igazi védelem.

Amennyiben valóban olyan professzionális védelemmel vannak ellátva – a gyártás folyamán – a mai autók, akkor miért látjuk mindannyian rozsdásnak 7-12 éves korában?

Talán, mert fogyasztói társadalomban élünk. Vegyél újat minél előbb…

Ennek az az autónak a küszöblemezét egy sérülés miatt kellett „operálnunk”, amikor ez a látvány fogadott felnyitás után. Adódtak „műtéti komplikációk” és sok minden más az ügyfél részéről, melyet most nem részleteznék…

A te autód volt már alvázvédelem vagy üregvédelmi kezelésen?

Sajnos az autók többségénél nem elég a gyári alvázvédelem „egész életükre”. Ez az egyik oka, amiért érdemes ellenőriztetned és szükség esetén elvégeztetned egy utólagos alvázvédelmet gépkocsidon.

A másik baj akkor kezdődik, amikor megsérül a karosszéria valamilyen mechanikai behatás miatt, mint pl: egy felpattanó kavics, a magas fű, gallyak, esetleg útpadka a parkolásnál.

Ekkor a karosszérián egy rozsdásodási folyamat indul meg, ami később már nem, vagy csak nehezen állítható meg.

Mit lehet tenni, hogy autódat ne egye meg a rozsda?
Sajnos Neked kell cselekedned, ha szeretnéd megmenteni autódat a rozsdatemetőtől.

A megoldás: Alvázvédelem és üregvédelem!

A Hétvezér Rozsdakommandónál az erősen rozsdás felületre is van megoldásunk!  Ezt nevezzük a rozsda finom szemcseszórás technológiával való eltávolításának. A „szebbik” képen még csak a fémtiszta, rozsdamentes lemez látható. Erre a felületre már mehet alapozó festék, majd a szükséges bevonat, ami lehet festék vagy alvázvédő anyag, attól függően melyik részéről van szó az autódnak. A legjobb munka sem ér semmit, ha a felület nincs így előkészítve (erre is érdemes rákérdezned, ha infókat gyűjtesz)!

1.) Rozsdás felület

rozsdás felület

2.) Finom szemcseszórás

finom szemcseszórásos rozsda eltávolitás

3.) 2k epoxi alapozás

2k epoxi alapozás

4.) Dinotrol alvázvédelem

Dinotrol alvázvédelem
Győződj meg személyesen egy felmérés alkalmával, hogy amit felül leírtam, mennyire igaz a Te autód esetében!

Hozd el autódat egy alváz állapotvizsgálatra és egy szakértői tanácsadásra:

Egy jó ajánlatot szeretnék adni neked! Ha most döntesz az alváz állapotvizsgálat mellett, akkor egy különleges ajánlatot is tartogatunk számodra. Kattints és ismerd meg most!

Szeretnéd tudni milyen állapotban van az autód „alsó fele”?

Akkor hozd el autódat egy alváz állapotvizsgálatra és egy szakértői tanácsadásra a Hétvezér Autószervizbe – Debrecen Hétvezér utca 7-9 – egy átvizsgálásra.

Az akciós alvázvédelmi vizsgálatot normál, személygépkocsi méretű autókon és terepjárókon végezzük el. Az alváz és üregvédelemnek kategória, illetve állapotfüggő árai vannak, melyről az átvizsgálás alkalmával tudunk pontos tájékoztatást adni.

Amennyiben az autód alváza nagyon sáros, kérjük mosasd le egy autómosóban, így tudunk csak tiszta képet kapni a valós állapotáról. Vásárlás után hívd szervizünket átvizsgálási időpont egyeztetés végett! Hétfőtől -csütörtökig 8.00-tól 17.00-ig vagyunk elérhetőek.

Kicsit másképp néz ki… Ugye? A tiéd is lehet hasonló!
AZ ÚJ AUTÓKNAK IS VANNAK ALVÁZVÉDELMI HIÁNYOSSÁGAI BŐSÉGESEN… Vajon TE mennyire lehetsz nyugodt?

gyik

Gyakran Ismételt Kérdések

KELL-E ELŐRE IDŐPONTOT FOGLALNOM AZ ALVÁZ ÁLLAPOT VIZSGÁLATRA?

Igen, szervizünk mindig előjegyzés alapján fogad ügyfeleket így biztosítva a gyors javításokat. Mivel az autódat meg kell emelnünk az ellenőrzéshez, ezért 2-3 nappal korábban szükséges időpontot egyeztetni, hogy legyen szabad emelőnk.

HOGYAN TÖRTÉNIK A VIZSGÁLAT, MI A MENETE?

Amikor leparkolsz szervizünkbe, kérjük jegyezd meg a kilométeróra állást és hozd be a forgalmi engedélyedet a munkafelvételre. Miután rögzítettük az autó és a tulajdonos adatait, pár perc múlva megemelik kollégáim autódat és közösen átvizsgáljuk állapotát. Saját magad is látni fogod a valóságot. Ez alapján elmondjuk véleményünket, mi lenne a legoptimálisabb megoldás számodra. Tájékoztatunk ennek díjáról és a lehetséges időpontról, amikor el tudjuk végezni az alvázvédelmet, üregvédelmet.

MENNYI IDEIG VEHETEM IGÉNYBE AZ ÁTVIZSGÁLSÁT?

A megvásárolt szolgáltatást 30 napon belül felhasználhatod személygépkocsi méretű, nem elektromos, vagy nem Hibrid gépkocsira.

MEDDIG LESZ A SZERVIZBEN ALVÁZVÉDELEMKOR AZ AUTÓM?

Állapot és időjárás függő. Általában csak alvázvédelemre 3-4 nap, komplett alváz és üregvédelemre 4-5 napot kérünk száradással és előkezeléssel együtt. Pontosabb válasz az átvizsgálás után tudunk adni.

MI AZ ÜREGVÉDELEM ES MIÉRT ÉRDEMES ÜREGVÉDELMET IS CSINÁLTATNI?

Az alvázvédelem a gépkocsi alsó részeit kezeli. A karosszéria kialakításának sajátossága, hogy vannak olyan részek – üregek – ahová az alvázvédő nem juttatható be. Ezekben a részeben a rozsda ugyan úgy rombolja az autót – vagy talán még jobban – hiszen a nedvesség nehezebben szárad ki belőlük.

Az általunk használt Dinitrol üregvédő anyagnak van egy nedvesség kiszorító hatása és egy „kúszó képessége”. Ez azt jelenti, hogy ahol gyártáskor a két lemezt ponthegesztéssel rögzítik egymáshoz a két lemez közzé bekúszik az üregvédő anyag, ami egyben egy erős konzerváló és rozsdagátló anyagot is tartalmaz.

KÉRHETEK CSAK ALVÁZVÉDELMET IS AZ AUTÓMRA?

A tökéletes megoldás az alváz és üregvédelem együttes alkalmazása. Természetesen van az autónak olyan kora és értéke, amikor költségcsökkentés képen csak alvázvédelmet kér a tulajdonos (pl: egy öreg emberen esetében sem mindig választják megoldásként a szervek átültetését). Ilyen esetben – csak alvázvédelemmel is – kitolható még egy ideig az autó használhatósága.

MENNYIBE KERÜL AZ ALVÁZVÉDELEM, ÜREGVÉDELEM?

Az árak függenek az autó méretétől és annak állapotától. Nem mindegy mennyi burkolatot kell eltávolítani az autóról. Ezek a rögzítő patentek sérülni is szoktak kiszereléskor, amiket pótolnunk kell. Van 100 forintos és ezer forint feletti -gyári- patent is. Nem mindegy, hogy melyikből mennyire van szükség.

Ezen kívül nem egyformán rozsdások az autók. Van amelyikre 5-6 óra csak az előkészítési idő és nem egyforma anyagokat kell felhasználunk a felület előkezelésére sem. Ezért mindig az állapotvizsgálatkor tudunk pontos árat adni az autódon végzendő munkára és annak árára, amik folyamatosan változnak.

De mivel tudom, hogy kíváncsi vagy mutatok egy példát:

Hozzávetőlegesen, most (2024. február) egy közép kategóriás, nem rozsdás, vagy csak nagyon kicsit rozsdás autó pl.: Toyota Corolla, vagy Honda Civic alvázvédelme, szét – összeszereléssel, tisztítással, maszkolással, 270.000 Forinttól indul, plusz üregvédelem, esetlegesen rozsdakezelés, futómű kezelése igény szerint. Ez nem egy ajánlat volt! Több kategória létezik más – más árakkal.

Üregvédelemből -szintén a költségek optimalizálása miatt- kétféle csomag áll rendelkezésedre:

  • Csak alsórészek üregvédelme (fenéklemezen lévő hossztartók, kereszttartók, nyúlványok üregvédelme). Ezeket azért érdemes üregvédelemmel ellátni, mert a belső részekből induló rozsdásodás megbontja a fenéklemezre felszórt alvázvédőt a két lemez közötti rés mentén.
  • Normál üregvédelmi kezelés, ahol az előbbi kiegészül az ajtók, küszöbök, hátsó sárvédőívek, csomagtartó és motortér részek üregvédelmével. Ezekre a helyekre beszorul a víz-és nedvesség, ami szintén erős korróziót indít el a karosszérián. Biztosan láttál már olyan autót, aminek a hátsó kereke feletti rész vagy az ajtóinak alsó része erősen rozsdás vagy a festék felhólyagosodott, esetleg a lemez már kilyukadt. Na ezek elkerülésére van ez a csomag kitalálva.

Ára függ, hogy adott járművön hogyan tudjuk elvégezni a műveletet. Vannak-e gyári furatok, vagy készíteni kell, mennyi megbontás szükséges hozzá?  Minden esetben személyes megjelenésedkor az állapotvizsgálat alkalmával tudunk konkrét ajánlatot adni az autód alvázvédelmére és üregvédelmére.

Köszönjük megértésedet! Használd fel átvizsgálási kuponodat, mellyel akár ingyenes is lehet az állapotvizsgálat számodra.

MIRE ÉRDEMES FIGYELNED AMIKOR ALVÁZVÉDELMET SZERTNÉL AZ AUTÓDRA?

Na ez egy jó kérdés! A legfontosabb, hogy a Dinitrol alvázvédőt a Dinitrolos ipari szóró berendezéssel fújják fel a megfelelően előkészített felületre.  Az „ipari” szó azt jelenti, hogy nem pár tizezer forintos pisztollyal és nem kereskedelemi boltokban kapható flakonból kerüljön fel az anyag autódra (ez teljesen más, mint amit mi a 200 literes hordóból használunk, még akkor is ha az elnevezése megtévesztően azonos). A hordóban lévő anyag sokkal sűrűbb és a nagynyomású berendezés ezt fúja ki hígító hozzáadása nélkül – ahogy például a nagy nyomású mosó a vizet porlasztja el. A sűrű anyag szerkezete nem változik meg, vastagabban fújható fel az autóra és mivel nincs plusz hígító hozzáadva -ami egyébként is elpárolog mind száradáskor- több éven át tartós bevonatot kapsz, nem repedezik meg és válik le az autódról. Ennyit a szakmai részről. Hidd el pár év múlva látszik majd a különbség a két munka között, de akkor már késő. Egyszerűen győződj meg róla, hogy ilyen berendezéssel rendelkezik a kiválasztott szolgáltató és hígítás nélkül fogják a hordós anyagot ráfújni az autódra. Hogyan?  Mutassák meg a gépet esetleg.

MIRE ÉS MENNYI GARANCIÁT KAPOK?

Ez sajnos a rozsdás autó esetében egy olyan kérdés, mint amikor egy tünetmentes (gyógyult) rákos beteg az orvostól azt kérdezné meddig élhetek még? Természetesen, használt autónál is vállalunk 1év garanciát a munkánkra, úgynevezett leválásmentes garanciát, de nem rozsdásodásmentes garanciát! (Az autógyártótól sem kapsz az alvázra, csak a lakkozott festet részre kapod az átrozsdásodási garanciát. Sajnos sokan nincsennek tisztába a jelentésével.) Az általunk adott garancia azt jelenti, hogy alvázvédelemkor a felületet -lelkiismeretesen- olyan mértékben készítjük elő és kezeljük, hogy arról a Dinitrol alvázvédő nem fog leválni adott időn belül. Ez alól természetesen kivételt képeznek a külsérelmi okozatok.

3 hónapnál nem régebbi Új autóra viszont 5 év garanciát adunk, rendszeres éves kontroll vizsgálaton történő megjelenés esetén! Így megőrizheted autód piaci értékét és könnyebben tudod majd eladni a piacon más autókkal szemben, amik már rozsdásak lesznek akkor.

MENNYI IDEIG AD VÉDELMET AUTÓMNAK A FELVITT BEVONAT?

Új autó esetében az alváz és üregvédelem egyszerre történő elvégzése kb. 8-10 évre jelenthet megoldást, éves kontrollok elvégzésével. Kevésbé rozsdás autóknál 5-6 év várható, majd egy „felújító kezelés” szükséges lehet. Erősebben rozsdás autónál állapottól függő, 1-3 év. Az is lehet, hogy el sem vállaljuk az ilyen autó alvázvédelmét, mert esetleg nem tudunk értéket adni a pénzedért.

KÉRHETEK CSAK „OLCSÓ-ALVÁZFESTÉST” IS MŰSZAKI VIZSGÁRA, AVAGY MI A KÜLÖNBSÉG AZ ALVÁZVÉDELEM ÉS AZ ALVÁZVÉDŐZÉS KÖZÖTT?

Az alvázvédelmet már kifejtettük előzőleg hiszen az egész oldal erről szól. Az alvázvédőzést az öreg autó tulajdonosai szeretnék általában igénybe venni, ahol nem a védelem a fontos, hanem hogy átmenjen a műszaki vizsgán. Fontos! Nem a rozsda által kilyukadt karosszériára megoldás, hanem az erősen rozsdás autók esztétikai beavatkozása, hogy a „műszaki vizsgabiztos ne kapjon szívinfarktust”, ha meglátja a járgányt! Ára az alvázvédelemhez képest olcsóbb és semmilyen garancia nincs még a leválásra sem! Kérhetsz ilyet is, amennyiben ilyen helyzetben vagy. Ha az átvizsgálás után elvállaljuk ezt az autót, egy nyilatkozatot kell aláírnod, hogy lemondasz minden nemű követelésről, garanciáról velünk szemben! Ilyen alvázvédőzést általában akkor kérnek, ha nincs szétrohadva még az autó, egy vizsga kellene, aztán 2 év múlva lehet „megy a darálóba a gép”. Ezt a szolgáltatás csak korlátozottan érhető el!

ELVÁLLALJÁTOK, HA MÁR MÁSHOL VOLT ALVÁZVÉDŐZVE AZ AUTÓM?

Alap esetben nem, mert nem tudjuk milyen anyag van rajta és megfelelően volt-e alákezelve a felület. Amennyiben nem normális munkát végeztek az alvázvédelem alatt dolgozik a rozsda, felhólyagosodik, stb. Hiába teszünk normális alvázvédőanyagot – jelen esetben a DINITROL alvázvédőt – egy nem szakszerűen kezelt felületre vagy repedező rossz minőségű alvázvédőre, az nem éri el a célját. Minőséget és értéket szeretünk adni az ügyfeleink részére.